Om

Vatten och båtar har alltid funnits i mitt liv, på ett eller annat sätt, från det att jag var liten och pappa tog med mig på en roddtur i den röda gummibåten i Åkersberga kanal, över somrarna med Salla i Skärgården och slitet med vår första båt på landet, en gisten träeka, till de senaste åren då jag varit ute och seglat en del med en kompis och hans järnbåt och senare Missil.

Att köpa en egen båt och själv bli båtägare har efter ett visst övervägande, eller kanske bara tvekan, känts helt naturligt och självklart.

Det låter enkelt, eller hur? Jag funderade ett tag, kollade lite annonser och gjorde sedan slag i saken och köpte en båt. Sant, men det är också en dröm som förverkligas, en fördom om mig själv som jag bryter (mot): inte kan väl jag äga, sköta och segla en träbåt? Den där bilden jag har av mig där jag står i min segelbåt och med lätt men säker hand på rodret stävar ut på en öppen fjärd av glittrande blått vatten en vacker dag i juli, det är väl bara en fjantig dröm som aldrig kommer att uppfyllas, en ständig påminnelse om min egen oförmåga att blomma ut i den människa jag skulle kunna bli och någonstans också är?

— Inte kan väl jag?
— Jo, jag kan, och nu är det dags att kasta loss.

Jag var och tittade på en Neptun tidigare i våras som stått på land några år på Karlslunds Marina och som skulle skänkas till någon hugad spekulant med mycket tid och energi över för ett ganska mastigt renoveringsprojekt. Jag hade kunnat ta mig an den om båtplats hade ingått. Men det var lika bra att det inte blev så, för någonstans inom mig har det hela tiden varit en Nordisk Folkbåt, en s.k. träfolka, som hägrat. Och ska man förverkliga en dröm ska man sikta på att gå hela vägen och inte stanna halvvägs.

Jag var inne på plast också ett tag, men det var nog mest bara för att dra ut tanken åt det ena hållet för att att pejla in vad det var jag egentligen ville mellan extremerna en nytillverkad Fabola Campus och en hårt medtagen Neptunkryssare. Någonstans där i mitten fanns en hyfsad träfolka, i alla fall för mig.

Men trä, varför väljer man en båt i trä? Är det inte mycket enklare att äga en båt i plast? Nja, det är mycket att göra med plastbåtar också, det har jag erfarit själv, och jag har hört att det inte behöver bli sådär himla mycket mer jobb med en välhållen träbåt. Och jag bara gillar trä, det är ett underbart material. Jag föredrar trä framför plast av många orsaker: trä är vackrare, roligare att jobba med och det är ett levande material på ett helt annat sätt än plast

— Varför just en träfolka?
— Ljudet av en klinkbyggd träbåt i vatten: kluck, kluck, kluck.

Det finns mycket som attraherar med att äga en träbåt, men utöver att jag behöver en organiserad hobby som kräver min närvaro, och där jag får jobba med händerna och slöjda på något konkret, tilltalas jag också mycket av tanken på att vara med och förvalta ett kulturhistoriskt arv: att segla träbåt är mer än bara ett val av material.

Min intention med den här bloggen är att ta det kulturhistoriska arvet ut på webben och göra det tillgängligt för alla med en dator och Internet-uppkoppling genom att i text och bild blogga om den båt jag har köpt och hur det är att segla den, sköta den, renovera den och mina tankar, erfarenheter och känslor om båtar och båtliv i övrigt. Det kommer nog att bli allt från naturpoesi till utförliga beskrivningar om hur man byter fribord eller liknande.

Jag som bloggar är en man i min bästa ålder (allt mellan 20 och 60 år med andra ord 🙂 boende mellan Mälaren och Skärgården och som är utbildad lärare i språk och utan tidigare erfarenhet av att äga, sköta och segla träbåt. Jag kommer att lära mig mycket om båtar, trä, navigering och sjöliv. Det kommer att bli kul och mycket intressant.

Jag hoppas att den här bloggen kommer att utvecklas till vara alltifrån vacker och inspirerande till läsvärd och så småningom lite matnyttig.

Författaren
Stockholm, juli 2007

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s