Båten

Nordisk Folkbåt s-190Nordisk Folkbåt nr. 190 är byggd i Motala 1948 och döpt till Maja enligt uppgift i Berth Höjers Folkbåten : En modern klassiker (Nautiska Förlaget, 2006). Vad jag har förstått är det den tidigare ägaren som döpt båten till Maja, vad båten hette från början har jag tyvärr inga uppgifter om. Jag får bege mig till Sjöfartsmuséet en vacker dag och fråga, de kanske vet något. Det vore kul att ha det ursprungliga namnet i stället, och jag har hört att det betyder otur att byta namn på båtar, eller om det var att inte ha namn alls på dem?

LaskbrickaJag har varit i kontakt med AB Motala Båtvarv per mejl och ställt frågan om båten är byggd där. Jag skickade med länk till bloggen och några bilder. Jag fick svar efter någon vecka av Sven William som skriver: ”Carl-Ivar William här på varvet (född 1920) bekräftar utseendet på båten att den troligen är byggd av oss. Vi har dock inga uppgifter om just denna båt mer än att den är tillverkad i lärkgran.” Det är glädjande att höra att båten är byggd i lärk, det ska ju vara ett fint och rötbeständigt trä, dock har de som sett båten i verkligheten gissat på furu.

Nordisk FolkbåtJag har inte mätt och kontrollerat varje centimeter och vägt varje kilo på båten, och vad jag har förstått är det avgörande endast om man ska kappsegla, men vad gäller längd, bredd, höjd, vikt, etc. utgår jag ifrån att Maja ansluter sig mer eller mindre till klassbestämmelserna för Nordisk Folkbåt *:

Längd överallt: 7,68 m Segelyta (verklig): 24 kvm
Längd i kvl: 6,00 m Storsegel: 17 kvm
Största bredd: 2,20 m Genua I, II:
Lägsta fribord fr kvl: 0.568 m Kryssfock: 7 kvm
Djupgående fr kvl: 1,20 m Självslående fock: Nej
Deplacement: 2000 kg Spinnaker:
Kölvikt min. / max. 1000 / 1057 kg Rigg: 2/3-del. Enkla vant och fiolstag.

* Uppgifterna hämtade från Sailgudie.com och Sv. Folkbåtsförbundet

GodmorgonKöketMorgonkaffe i träfolkaStora Nassa 2007-09-02

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s